Przepis prosty - receptura na drożdżowe ciasto opanowana, a dawka duszonego szpinaku tylko czeka na przerobienie. Drożdżowe łódeczki będą więc jak znalazł.
Składniki
farsz:
30 dag duszonego szpinaku (jeśli nie masz - uduś dziada na maśle z dodatkiem czosnku, dymki, soli i pieprzu; dodaj śmietanę, jogurt lub ser, jeśli masz ochotę)
ciasto na pizzę:
40 dag mąki pszennej
35 g świeżych drożdży
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
ok. 1 szklanka wody
W pierwszej kolejności Ona przygotowuje ciasto drożdżowe: w szklance drożdże kruszy, cukrem zasypuje i odrobiną wody zalewa. Miesza. Do miski wsypuje 1/3 porcji mąki, dolewa drożdże, miesza. Dosypuje sól, dolewa olej, miesza. Dosypuje resztę mąki - dolewa wodę. Zarabia i zostawia do wyrośnięcia - ok. 20 min.
Po tym czasie ciasto dzieli na 6 części, każdą rozwałkowuje i na nie do końca okrągłym (nie w tym rzecz!) placku układa farsz (uważa, by nie był wodnisty).
Następnie skleja boki łódeczki, pomagając sobie nieco widelcem i na blaszce układa.
Do rozgrzanego piekarnika na ok. 15 minut - do zarumienienia ciasta - wkłada.
Serwuje z kubkiem kremowej pomidorówki.
On zajada się z apetytem, a Ona już planuje opisać łódeczki z mielonym i warzywami - też pychota!
Kłaniam się i skromnie informuję, że nominowałem Państwa w zabawie w Versatile Blogger Award :)
OdpowiedzUsuńhttp://facetznozem.blogspot.com/2012/08/versatile-award-czyli-blogerzy-blogerom.html
Pozdrawiam!
Niespodzianka ogromna z samego rana! Dziękujemy za wyróżnienie i wkrótce dołączamy do zabawy, a co;)!:)
Usuń