W wersji na słodko Ona najchętniej piecze te mocno czekoladowe, czasem tylko - głównie latem - przełamuje się i w jasnym mufinkowym cieście zanurza owoce. Jesienią Ona postanowiła skorzystać ze sporego zapasu włoskich orzechów z przydomowego ogródka, dodać do nich nieco cynamonu i wyczarować pachnące babeczki.
Składniki (10-12 szt.)
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
160 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 jaja
170 ml mleka
140 g masła
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
kilka orzechów do dekoracji
Ona w rondlu roztopiła masło. W jednej misce połączyła suche składniki:
mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i cukier kryształ. W
drugiej: jaja, mleko i chłodne, roztopione już masło oraz waniliowy ekstrakt. Do suchych
składników dolała mokre, mieszała chwilę i dorzuciła orzechy.
Całość przełożyła do foremek, ustroiła gratisowym orzechem i na ok. 25 min włożyła do rozgrzanego piekarnika.
Szybko zapachniało w całym domu jesienią.
Przepis bierze udział w akcji:
Takie muffiny to prawdziwe pyszności!!!
OdpowiedzUsuń