piątek, 21 grudnia 2012

Piernik z tajemniczą krojdą i powidłami

Znacie krojdę? Ona zna! W dzieciństwie za przywożonym z Niemiec syropem z buraków Ona przepadała. Równie chętnie wcinała go na grzankach, świeżych bułkach jak, z naleśnikami jak i - Ona przyznaje bez bicia - łyżeczką ze słoika.

On krojdy nie znał, a gdy poznał, nie zapałał do niej wielką miłością. - Za słodka - skwitował. Ona nie żałowała - miała przecież cały słoiczek dla siebie.
Jego część postanowiła wykorzystać, piekąc piernik. I to dwukrotnie: dzień po dniu. Tak Jej zasmakował (i w przeciwieństwie do innych pierników - był dla niej bezproblemowy, a efekt: bezbłędny!). 

Składniki
ciasto 
25 dag maki pszennej
9 dag masła
2 jaja
12 dag cukru (najlepiej brązowego)
12 łyżek krojdy (melasy)
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki soli
skórka starta z 1 pomarańczy
125 ml ciepłej wody

do przełożenia
powidła jagodowe

polewa
3 łyżki margaryny
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki wody

Ona jaja utarła z masłem i cukrem. Dodając krojdę cały czas mieszała.
Do miski przesiała mąkę, dorzuciła sodę oczyszczoną, proszek i przyprawy. Całość zmiksowała.
Na koniec dodała startą z pomarańczy skórkę oraz wodę i wymieszała.
Ciasto przełożyła do blaszki i wstawiła na ok. 40 minut do rozgrzanego piekarnika.

Po ostudzeniu piernik przekroiła i przełożyła konfiturą.


Przygotowała polewę do roztopionej margaryny dorzucając cukier, kakao i dolewając wodę. Przestudzoną wysmarowała ciasto.



Przygotowanie piernika nie trwało długo. Można go przygotować nawet na ostatnią chwilę. Po kilku dniach jest jednak równie smaczny, jak taki zaraz wyjęty z piekarnika.



Przepis bierze udział w akcji:
Wonderful dream!

2 komentarze:

  1. Niemalże czuć przepiękny zapach tej pyszności, chyba czas zakasać rękawy i również spróbować swoich sił w tym starciu ;) Dołączam się obserwujących!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, szczególnie, że przygotowanie mało kłopotliwe, a efekt całkiem niezły:)

      Usuń

Ona i On dziękują za Twój apetyt na komentarz i życzą smacznego!